Imparatia lui Dumnezeu, un subiect fierbinte!

Telul meu este sa-ti prezint Imparatia lui Dumnezeu intr-un mod care sa te captiveze si pe tine. Daca voi reusi, vei deveni un alt fel de om.

Deschideţi la Amazon.com, mergeţi la „Books” şi introduceţi subiectul de căutare „The Kingdom of God” şi veţi rămâne uimiţi când veţi vedea câte cărţi cu acest titlu, sau unul foarte asemănător, vă vor apare în faţă.

La o mai amănunţită cercetare, veţi constata că în ultimii 20 de ani subiectul acesta a devenit o preocupare majoră pentru o mulţime de predicatori, de teologi şi de alţi gânditori.

Am citit, total sau parţial, o mulţime dintre aceste cărţi. M-am tot gândit cum să împărtăşesc cu voi ceva din cărţile acestea şi iată ce am decis. Voi lua trei dintre cele mai reprezentative dintre aceste cărţi şi vă voi traduce scurte fragmente din fiecare şi apoi voi face un comentariu general.

Voi începe cu cartea întitulată „Thine is the Kingdom – The Reign of God in Today,s World” („ Vie Împărăţia Ta - Domnia lui Dumnezeu în lumea de astăzi”). Autorul este Gene Mims şi el deţine un post de conducere în LifeWay Press, editura în care se produc aproape toate materialele de învăţătură din Southern Baptist Convention, Uniunea baptistă care cuprinde 17 milioane de oameni. Iată ce scrie el în introducerea cărţii sale:

„Această carte este scrisă cu convingerea simplă că Împărăţia lui Dumnezeu este realitatea fundamentală care operează în lumea noastră de astăzi. Este absolut centrul activităţii de astăzi a lui Dumnezeu în lume şi este elementul esenţial pentru orice înţelegere a lumii prezente şi a ceea care urmează să vină. Cei mai mulţi oameni nu cunosc sau nu cred adevărul acesta. Cei mai mulţi cred că vieţile lor sunt guvernate şi dirijate de forţe  economice, politice, sociale sau tehnologice. Dacă cumva ei cred în ceva dincolo de aceste forţe, este vorba de ceva vag denumit fie ca Dumnezeu, fie soarta, sau întâmplarea. Pentru ei viaţa ca un joc de noroc. Ei caută cele mai bune şanse pentru fericire sau împlinire şi speră să le iese numărul câştigător.

„Chiar şi creştinii sunt adesea neclari cu privire la activitatea lui Dumnezeu în lumea de astăzi.  Unii spun chiar că Satan e cel ce conduce pe pământ. Dar nu-i aşa. El cu siguranţă conduce sistemul acestei lumi şi este conducătorul celor ce-L urăsc pe Dunmnezeu, dar lumea îi aparţine lui Dumnezeu şi Satan nu poate conduce ceea ce-i aparţine lui Dumnezeu.

„Iată de ce trebuie să descoperim Împărăţia lui Dumnezeu pentru vieţile noastre. Noi trebuie să cunoaştem adevărul despre ceea ce se întâmplă în luime astăuzi şi ce se va întâmpla în viitor. În cursul acestui studiu vom decoperi că Împărăţia lui Dumnezeu a fost întemeiată de Tatăl ca să-şi împlinească scopurile prin Fiul Său care este Rege şi că acestea sunt facilitate de Duhul Sfânt care Îşi foloseşte puterile Sale să împlinească scopurile lui Dumnezeu în lume. Dacă vrem să trăim cu încredere şi să-I slujim lui Dumnezeu cu adevărat, avem nevoie de o concepţie biblică despre lume şi viaţă şi o concepţie care se bazează pe conceptul de Împărăţie” (Pag.7).

A doua carte care m-a captivat este rodul cooperării a nouă teologi, profesori la câteva dintre cele mai de seamă Universităţi şi Seminarii Teologice din Statele Unite. Este întitulată simplu: „The Kingdom of God”, apărută în 2012 la editura Crossway” din Wheaton, Illinois. Ceea ce m-a interesat aici cel mai mult a fost articolul introductiv, scris de Stephen J.Nichols, care prezintă diversele interpretări ale concepţiei despre Impărăţia lui Dumnezeu în toate epocile din istoria creştinismului. Desigur, pentru noi ar fi bine să acem acest capitol în întregime în faţa ochilor nostri, dar este prea lung să-l cităm aici în întregime.

A treia carte este scrisă de R. Alan Street, un profesor de la Criswell College din Dallas, Texas, şi poartă titlul „Heaven on Earth – Esxperiencing the Kingdom of God in the Here and Now” (Harvest House Publishers,2013), în traducere românească: „Cerul pe pământ -  Trăind în Împărăţia lui Dumnezeu aici şi acum.”

Iată ce scrie el la începutul cărţii:
„Termenul „Împărăţia lui Dumnezeu” a fost greu de înţeles. Chiar de la începuturile creştrinismului, cele mai mari minţi omeneşti au avut probleme în înţelegerea lui. Teologii l-au înţeles ori ca fiind cerul, ori ca biserica, ori ca Israelul, ori creştinătatea, democraţia, socialismul, comunismul, un ideal etic, ori o experienţă spirituală interioară.

„Recent, savanţii în Noul Testament şi-au reaprins interesul faţă de Împărăţia lui Dumnezeu. Cercetările lor au făcut ca înţelegerea noastră să crească, dar mai avem încă multe aspecte de explorat şi întrebări de pus şi de răspuns.

„De mai bine de zece ani, studiile mele despre Împărăţia lui Dumnezeu a fost pasiunea care mi-a consumat tot timpul. Am petrecut un timp extrem de mare citind toate cărţile scrise de savanţi şi de scriitori populari, precum si articolele din reviste pe această temă. Am participat la discuţii şi dezbateri pe tema Împărăţiei şi am scris eu însumi şi am ţinut prelegeri şi cursuri despre ea. În opinia mea, nimic nu este mai important ca a înţelege corect Împărăţia. Ea este tema a tot cuprinzătoare a întregii Biblii, firul roşu care trece prin ea şi umbrela sub care stau toate celelalte subiecte. Ţelul meu este să-ţi prezint Împărăţia lui Dumnezeu într-un mod care să te captiveze şi pe tine. Dacă voi reuşi, vei deveni un alt fel de om. Eşti gata să porneşti la cea mai mare aventură a vieţii tale?” (pag.9-10).

Categorii