Istoria culturii europene in era crestina - partea 2

Ce ar trebui sa se intample ca oamenii sa inceapa sa-L caute din nou pe Dumnezeu?

Articolul precedent este foarte slab. Este slab fiindcă am încercat imposibilul: Să pun pe trei pagini o istorie de două mii de ani! Am știut că va fi așa și totuși l-am scris, fiindcă el îmi slujeste drept punct de plecare la o discuție foarte importantă despre om și despre Dumnezeu.

Am văzut că în timpul Renașterii oamenii L-au marginalizat pe Dumnezeu si l-au înălțat pe om (au introdus umanismul, plasarea pe primul plan a omului).

Să reamintim că pe la 1750, mișcarea numită ”iluminism”, care de fapt era ateism, L-a înlăturat totalmente pe Dumnezeu de pe orizontul gândirii umane.

Un secol mai târziu s-au ridicat Ludwig Feuerbach, Karl Marx și Friedrich Nietzsche, care au scris atacuri furibunde împotriva lui Dumnezeu. Drept rezultat, în secolul al XX-lea s-au ridicat Hitler, Lenin și Stalin, cu lagărele lor de exterminare a zeci de milioane de oameni.

Când oamenii s-au ridicat împotriva lui Dumnezeu, au apărut monștrii care au produs dezastru în omenire.

Soljenițân a arătat cu mare putere de convingere că dezastrul lagărelor de concentrare staliniste s-a datorat scoaterii lui Dumnezeu din gândirea oamenilor.

Secolul al XX-lea a fost și martorul prăbușirii modernismului, adică a certitudinii că omul poate explica prin ”științele exacte” toate misterele universului. Și astfel am intrat în postmodernism, cu îndoiala lui, că am putea cunoaște ceva cu certitudine. Rezultatul postmodernismului este teoria că omului nu i se mai poate spune că ar avea vreo obligatie morală față de semenii lui. Singurul ”trebuie” este să facem ca nouă înșine să ne meargă bine.

La ce fel de societate va duce această nouă formă de nihilism?

Se impune o întrebare fundamentală: De ce au simțit oamenii că trebuie să-L îndepărteze pe Dumnezeu din gândirea lor? De ce atâta furie împotriva lui Dumnezeu?

Și o altă întrebare tot atât de fundamentală: Ce ar trebui să se întâmple ca oamenii să înceapă să-L caute din nou pe Dumnezeu?

Acestea sunt întrebări de al cărui răspuns poate atârna destinul omenirii.

În articolul următor vom încerca să schițăm un răspuns la întrebările acestea.

Categorii