Noua tuturor ne trebuie iubire

Va iubesc pe toti, fiindca El ma iubeste pe mine!

Marele filosof grec Aristotel (388-322 înainte de Cristos) a scris despre iubire: „Plăcerea iubitului este să privească îndelung la iubita lui, plăcerea iubitei este să primească atenţiile iubitului ei, dar uneori când se ofileşte frumuseţea iubitei, prietenia (philia) se ofileşte şi ea, pentru că iubitul nu-şi mai găseşte plăcerea de a o iubi pe iubita lui, iar iubita nu se mai bucură de nici o atenţie din partea iubitului” (Aristotel, Etica nicomahică 8.4.1).

Când Aristotel vorbeşte despre dragoste, atitudinea lui categorică este că numai cel ce merită să fie iubit, poate să fie iubit. El vorbeşte despre cei care doresc să fie iubiţi, despre dorinţa ca dragostea să fie împărtăşită şi spune despre oamenii care au această dorinţă că dorinţa lor este ridicolă , dacă ei nu au nimic atrăgător în ei (Ibid. 8.6.6). El insistă că un om nu se poate aştepta să fie iubit „dacă nu este nimic în el care să stârnească afecţiunea (ibid.9.1.2).

Un alt filosof grec, Epictet (55-135 d.Cr.)  spune că „Omul iubeşte în mod natural  ceea ce îi stârneşte interesul” (Discursuri, 2.21.1). Iar Platon (428-348 î.Cr.), cel mai mare dintre filosofii greci, a spus că „Dragostea este pentru cei atrăgători” (citate în Analiza semantică a unor termeni din Noul Testament, Ed, Cartea creştină, p.69.70).

Ce se întâmplă atunci cu noi, cei ce nu avem frumuseţea care să atragă pe cineva care să ne iubească?! Dacă suntem iubiţi numai fiindcă merităm să fim iubiţi, atunci cine se califică? Ce se întâmplă cu cei modeşti la înfăţişare, care nu au nimic care să ne placă? Oare aceştia sunt excluşi de la iubire? Şi ce se întâmplă cu atâţia care, de fapt, nu au fost iubiţi niciodată, care au fost respinşi sau chiar zdrobiţi de dispreţul altora?

Vestea cea mai extraordinar de bună este că în acest univers există o Fiinţă care este Însăşi Iubirea, şi care ne iubeşte pe toţi, necondiţionat şi întotdeauna, indiferent cât de nevrednici am fi, în ciuda faptului că nu merităm nici un strop de iubire! Fiinţa aceasta ne iubeşte şi este gata să toarne în noi jeturi de iubire vindecătoare, purificatoare, transformatoare, împlinitoare şi fericitoare.

Dacă vreţi să aflaţi pe larg despre Fiinţa aceasta luaţi-vă timp de o oră şi ascultaţi predica „Dumnezeu este iubire”, pe care am ţinut-o la Biserica Emanuel din Portland, în 9 august. Această va fi publicată pe site duminică în 16 august. 

Vă iubesc pe toţi, fiindcă El mă iubeşte pe mine!

Categorii